Followers

Sunday, November 13, 2011

Berbadan dua?

Asalamaualaikum semuaaa....tjuk hari nih tgk kat ats....erm...bayangkn rupa org yang ade badan duaaa...?ce teka ce teka....rasa nyer tak de lagi kes org yang ade badan dua kalo aku tak silap laaa...ermmmm...tp kes nih berkaitan aku laaaa....la..la..la...hehehe..hati aku nih terasa berbunnga sekali bila dapat tau diri nih dah berbadan dua kembali...hahaha...aku memang suka pregnant...tp bila dah smp nk deliver tu yg tak berapa best....sebab sakit nak beranak tuh yang tak best....hihihi...syukur alhamdulillah sesangat Allah kurniakan lagi rezeki kepada keluarga ku...yang best lagi tuh...kawan aku Mas pun tgh pregnant mcm aku jugak...hahaha...silap hari bulan sama hari deliver...ok la whatever it is...iffah bakal jadi kakak...ciri2 pn da ble jadi kakak pon...

Saturday, November 12, 2011

plan tak jadi kerrr...

Akhirnyaa....dapat juak aku luangkan masa utk mencoret2 sepatah dua dalam blog aku nih....waaa...rindu bangat...salam sejahtera semua blogger2 sekalian....semoga dipanjngkan usia dan dimurahkan rezeki semua....aminnn...
aku saje2 nak coret kat sini...dah lama biarkan blog aku tak d update kan....di tambahkan lagi rindu nih...kat opis da tak de masa lagi da nak mencoret...ape lagi nak melawat blog yang len...bz sesangat disebabkan tak cukup kakitangan da kat opis...banyak dah kena posting...tp yang masuk ganti tak de plk...tht y keje jadi banyak...huhuhu...
kat opis len plak cite nye...tak mesra alam tol la bdk kat opis nih...semua muka asyik nak serius je...pg2 je masuk keje da tgk ade muka yg masam mencuka...tak friendly langsung...bila dikenang balik kat opis lama beza sgt...tp kalo disuruh wat pilihan...ku tk nak pilih mana2 nk pilih berhenti je jawapnyerrr...wat bisnes sendiri...tak de orang nak bagi arahan ke ape...aku ble wat keputusan sendiri2...tp nak wat bisnes ni kena la plan btul2 kang tak jadi plak...so...aku tpaksa bersabar untuk masa yng ku pon tak pasti bila ble wat bisnes sendiri....nak buka Mc D..modal besar sgt...nak buka stesen petronas pun modal besar sgt...nak wat bisnes penternakan,tanaman...tak de tanah...tanah ade tp tak de geran...wat pe..silap2 kerajaan ambil balik tanah...tak ble nak cakap ape da nanti...nak buka kedai baju husband tak kasi...banyk saingan....jadi ape lagi yng perlu aku wat nih...?

Thursday, October 13, 2011

Salam sejahtera semua...semoga hubungan anda dengan saudara dan saudari anda bertambah erat dan dimurahkan rezeki...sebelum tu..asssalamualaikum semua sekali...hehehe....

Pada geng2 aku kat luar sana tuh...aku jarang da on FB aku...jadi jarang dgr perkembangan korang semua...pada Izzati....aku chat jakkk...tgh bekerja keras nak tambah satu lagi ahli keluarga nih..huhuh...doakan aku yeah babe....

Izzati...Ko bila lagi nak kawin?na...tgk...soalan bonus da aku tanya nih....ye lah ko tanya kaba aku...

kalo tak dapat juak...cari jak orang sarawak nun...dok sarawak terus...gergerger...mun sik....Cinta di muka buku jak...or cinta di twitter....

aku harap ko baca luahan kata kate kite nih....

Deng izati...mun rajin holiday la skali skala kat ctok...ney tau...terserempak terjatuh terkedu bila terjumpa ternampak lelaki yang gitu2...ney tau terus berkenan terus terkenang...kahkahkahhh....

eh....iboh ambik ati gilak kata2 aku tok koh...

Izzati...ko cuti raya haji kelak kah?...balik johor ke?maybe aku balik johor...ney tau kami free ble p umah koh...tp x janji la..insyaallah..

eh...da perubahan ka kat opis nun jauh d sana?
aku...syukur da pindah ctok...x sakit jiwaa...tp aku rasa....x lama aku kat ctok...nak jadi datin katakan...xmau kerja jadi kuli lagi eh....hihihi....insyallah...semoga menjadi kenyataan ape yang aku impikan....Ape ye...?rahsia lok....lak mun dah menjadi kenyataan baru aku share n story ngn ktkorang...


Eee...x sabar na nak jd datin tok...kahkahkahkah..

Wednesday, October 12, 2011

Rindu...oh...Rinduuu...

Salam ukhwah untuk semua....semoga hari ini anda semua ceria dan dimurahkan rezeki olah Nya...Insyaallah....erm...entry aku hari nih....kat atas tu lah....hari nih ade relax ckit buat kerja tak macam 2hari lepas...boleh kate tak hadam makanan wat kerja...and now sempat wat coretan rindu kat blog kesayangan aku nih...hehehe...

Sebenarnya aku....rindu sesangat dengan impian yang aku dan suami ingin sangat tercapai...semoga rindu itu dapat digapai....semoga rindu itu menjadi impian...semoga impian itu menjadi kenyataan...yah....macam jiwang je bunyi RINDU aku nih...(sekali dengan nyanyi,...rindu.....rindu serindu rindunyaaa,namun engaku tak mengerti...ohhh...ohh)...gergerrr...siap menyanyi nak menyatakan rindu itu...

Apakah rindu itu sebenarnya?
///////?????????///////<<<<<<<<>>>>>>>

Secretsecretsecret.....

Rindu itu bila dah menjadi kenyataan nanti barulah aku share dalam blog kesayangan aku nih...

kalo dah tercapai siap ku letak gambar besar2 untuk aku nyatakan rindu itu nanti...

NANTI?sampai bilakah penantian itu?

Erm...??????/////????


Aku pon tak pasti...Insyallah...coming soon....pray for me...yeahhhh babe...


Erm....tak tercapai di kotak mindaku nih....kapan bilakah nanti.....

Tuesday, September 27, 2011

arrrghhh...

Memang hari bengang aku tol la hari nih....what kind of public la aku tgh deal nih...gara2 claim cagaran la nih...aku call baik ckp baik bole dia nak tinggikn suara cakap tu ckp ni...org nak tolong dia dapatkan balik claim dia...eee....very rude...tak tau ape masalah nye...aku srh wat akuan sumpah je tu pon payah sgt nak wat...susah sgt ke nak ikut ape org nak....bukan aku sj2 nak srh dia buat...aku nak tolong...tp dia plak melebih2.....e...e....nak tolong da rasa menyampah....

makan santai

Weekend lepas aku ajak kengkawan aku mai datang rumah...nak penutup raya katakan....rindu rasa nak jumpa kawan...akhirnya...na...ni la aksi2 ktorang masa makan santai kat umah aku.
1)Bakal mak2 orang yang akan...posing dulu...

2)Kepala siapa yang paling melentok terlebih...opsss...


3)jeng jeng...pinggan siapa yang nampak bersih sekali....tau da....LAPAR...gergerger


4)Mana satu mak orang kat sini....hihihi


5)

siapa yang nampak ayu dan sopan tuh....

Haaaa...ni rupanyer orang yang makan sampai pinggan bersih sekali siap bagi tunjuk peace lagi...kahkahkah...


Best la u all...nanti kt gathering lagi k...next time kena bawa barang masakan sendiri..masak sendiri makan sendiri...kahkahkah...

Hari Bengang aku

Hari nih entah kenapa aku sesangat la bengang ngn pegawai perempuan kat opis aku nih...mcm saje je nak cari kesalahan aku...tak tau ape motif dia...orang lain tak plak dia nak bising...tgk aku relax sikit tanye mcm2...orang lain yang relax tak de plak dia tanya mcm tuh...aku naik menyampah plak org mcm tuh...dia plak nak melebih2...bos bhgn nih tak de plak bising mcm dia...mcm nak tunjuk kuasa dia kat aku..mentang2 aku masih baru berapa bulan kat sini dia nak tunjuk kuasa dia...
e...geram nyerr...aku silap hari bulan aku tak respect lagi da orang mcm tuh...ko tgk la nanti...aku pandang ko sebelah mata saje kalo aku je ko nak tunjuk belang...

Bos lain ok je ngn aku...dia sorang plak melampau...
e....tak tertahan sabar aku da nih...

Wednesday, September 21, 2011

Melatih Diri melawan Nafsu dan Sahwat

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua....banyak kali ku jenguk blog tapi tak update2 lagi...ok la sekarang nih biarlah aku up kan dulu blog aku nih yang dah nak bersawang da...
Erm....entry aku hari nih tajuk kat atas laaa..aku nak share serba sedikit tentang buku penenang jiwa yang aku dah baca cuma nak share serba sedikit yang telah aku baca untuk peringatan kita semua dan memikirkannya sejenak...

kita mulakan Bismillah...

Allah SWT telah berfirman:
Ertinya:"Hendaklah tiap-tiap orang memerhatikan apa yang diusahakan untuk esok(Hari Kiamat)."
(Q.S Al Hasyr:18)

Jika seorang hamba mahu merenungi umurnya yang telah lanjut untuk mencari akhirat,maka renungan itu dapar mencucikan hati.seperti disebutkan oleh Rasullah SAW:
"Berfikir sesaat lebih baik daripada beribadah setahun"

Demikian dalam tafsir abdul-Laits.


#Watak nafsu adalah berasa aman,suka berlengah2,bersuka2 dan malas.

Zahya bin Muaz Ar Razi berkata,"Perangilah nafsumu dengan taat dan riadhah(latihan rohaniah).Riadhah adalah mengurangi tidur,makan mahupun bercakap,menahan kepedihan daripada mahkluk.
*Sedikit tidur akan mensucikan kehendak,sedikit berkata akan selamat daripada bencana,bahkab sedikit makan dapat menundukkan syahwat.
Sesungguhnya banyak makan dapat mengeraskan hati dan menghilangkan cahayanya.
Dan cahaya hikmah adalah Lapar.Serta kenyang dapat menjatuhkan seseorang daripada Allah.


ok...itu saja untuk hari nih....nanti kite sambung tajuk lain plak...fikir2kanlah...

Sunday, September 18, 2011

waaa...lama nyer tak update aku punya blog...rindu plak...gergerrr....bila la ade masa nak blog walking nih....curi2 masa je nih....huhuhu...nanti ade masa n idea aku update yang terbaru k....bagi yang blom di add follower tu...tunggu je lah...akan aku follow u all...saabar ye...wassalam

Tuesday, September 6, 2011

Get Google Ads Free

Mari terjah cara2 nak dapat income sampingan dengan ikut langkah seperi di dalam nih
Click Here!

Monday, September 5, 2011

Designer Discount Club

Nak Share sedikit tentang kebaikan join benda nih...jom reramai join kalo nak tahu lebih lanjut
Click Here!

Wednesday, August 31, 2011

Tak dapat beraya bersama keluarga

Asslamualaikum dan selamat petang semua...entry aku hari nih pasal tak dapat beraya dengan family...
semestinyer ade dikalangan kite ni tak berkesempatan untuk beraya bersama keluarga kerana disebebakan kerja atau dok jauh merantau di negara orang atau disebaliknyer..
dan SemestinYer aku adalah antara golongan yang tak dapat beraya bersama family aku...
jadi untuk menghilangkan rasa sedih di dalam hati ini..aku n hubby aku plan nak jejalan mana2 tempat untuk menghilangkan rasa sedih kami nih....mana tak nyer...hubby kena standby kat base..tak bole cuti raya...jadi impian nak beli baju raya thn nih pon terbantut dan semua plan da terbantut...
nak citer pasal perasaan nih...sedih sesangat bila dgr lagu raya nih...tgk orang lain bukan main je happy semacam je nak raya...Sabar je la aku....huhuhu...mungkin ade hikmah di sebaliknyer...
kenangan silam mengamit kembali tika waktu kecik2 dulu....happy sesangat bila time raya..bole collect doit raya setiap rumah yang di jalan...dengan adik beradik happy semua sekali...
tp sekarang semua nyer kenangan...tiada kemesraan lagi..sepi sekali...rasa sayu je...sebak pon ade..
Ish...tak tahan dah air mata aku nih..huhuh...akhirnyer jatuh jua..
dah dua tahun aku tak dapat beraya bersama family aku...lagi2 la melawat kubur nenek...huhu...rindu ngn arwah nenek...
Mesti orang tua aku sedih sebab aku tak dapat balik...lagi2 la raya kami bertiga je kat base nih...tanpa ade saudara lain...huhu..tp ape2 pon......aku nak wish Selamat berhari raya wat semua muslimin dan musliman kat dunia nih lagi2 di alam siber nih...gergerger...salam maaf zahir batin walaupun tak terlambat utk aku ucapkannya..

Tuesday, August 23, 2011

Sabar dan Sakit

Salam Ramadan dan Salam Lebaran yang tak lama lagi nak tiba...Hari nih nak kongsi cikit pasal Tajuk Sabar dan Sakit...
Sabar ade banyak jenis....tp tadi aku memang tak tahan sabar...dalam hati memang bengang sgt...pasal budak kat opis nih...pendek citer...aku tak nak fikir benda yang wat aku meyampah...dah la kat malaysia nih byk sampah...makin bertambah sampah la kalo aku menyampah nnt..
ok...kt proceed citer kt td...
Nak share ckt citer yang aku baca dari buku penenang jiwa nih...sesuai sgt bc bila hati or jiwa kacau nih...aman cikit jiwa aku...

1)Barangsiapa yang sabar kerana taat akan perintahNya pd hari kiaamt Allah akan memberinya 300 darjat di syurga
2)Sabar meninggalkan laranganNya, Allah akan memberi 600 ratus darjat
3)Sabar atas bencana/musibah,di akhirat Allah akan memberi 700 ratus darjat di syurga.

Junaid al-Baghdadi ra telah berkata, "Bala merupakan pelita orang arif,menyedarkan orang yang murtad,memperbaiki org mukmin dan menghancurkan org yang lengah(lipa).tidak seorang pun akan mendapat manisnya iman sebelum dia ditimpa bala,rela dan sabar"

Rasulullah SAW juga bersabda,
"Barangsiapa sakit semalam,dia sabar dan rela kepada Allah,maka bersih daripada dosa bagaikan ketika lahir dari perut ibunya.jika engkau sakit,janganlah segera meminta sembuh".

telah berkata Adl Dlahak ra,"Barangsiapa tidak diuji antara tiap-tiap 40 hari dengan satu bala,kedukaan atau musibah,maka tidak ada kebaikan baginya di sisi Allah"


Bersama2 la kite berusaha untuk meningkatkan kesabaran dalam diri masing2 walaupun ade pepatah mengatakan sabar tu ade had nyer....kan...tp kalo kite berusaha tak jd masalah kan...macam kes aku ptg tadi..memang aku tahan je sabar aku ngn budak opis nih...tak nak la mengeruhkan persaudaraan di dalam opis...tak elok plak kalo dok opis berselisih tak bertegur sapa kan...

erm....rasa nyer marah aku dah hilang cikit lepas share benda nih...ape2 pon Syukur ngn Allah kite masih dipanjangkan umur untuk hari nih....
cop2...
dan lepas aku cek2 balik kat meja aku lepas budak tu balik keje...ape salah nyer dia connect kat tempat lain padahal ade berapa lobang lagi untuk connect cable tuh...aku punyer jugak dia kebas...ape kejadah nyerr..tak pakai otak tul la...nasib baik aku ni ade inisiatif nak connect balik cable tuh baru dapat connect nih...alhamdulillah...aku da tak mao nak fikir pasal budak tuh...bia la dia dengan perangai buruk mcm tuh...hampeh...

Monday, August 22, 2011

Dalam hati ko ade dengki ngn aku?



Hari ni aku tiba2 terasa sakit hati dengan member opis yang duduk sebelah aku nih...tertanya2 ade jugak nape la tetiba je dia putuskan line Internet kat komputer meja aku tu n dia curi letak kat meja dia plak....maklum la aku tak duduk kat meja aku hari nih tolong orang kat kaunter..senang la dia p curik...e...geram sesangat...tak gtau plak tuh...selama nih tak de inisiatif pon nak connectkan benda tu dalam komputer dia...bila dia dpt tau kite bole online senang2 je dia p ambik n cucuk dalam komputer dia wayar xtensen tuh...mana tak aku geram...Mangkuk ayun kot selama dia duduk kat meja dia tu tak tau bole connect n ade wayar 4 connect...
Yelah...bila kite dok situ n cari inisiatif 4 connect 2 IT...dia plak senang2 p curik terus dari meja kite...nampak sgt tak tau pe benda lama dok kat opis nih...aku baru je dok pindah sini...e....menyampah nyer....


kalo info ngn kite tak pe gak...kt tak kisah...ni tak...menyakitkan hati...jeles ape kite online dia tak bole...
bole kate aku tak berapa ngam la ngn diaorang nih...semacam je ngn aku...almaklumla aku baru lagi...senang2 dia la p curik taik kucing dia...

even aku ni jenis annoying...terasa jugak bila orang buat mcm tuh...
Aku cuba nak selesakan diri aku ngn diaorang...tp tak leh g...diaorang nih mcm takut kite lebih up dari diaorang nih...

juz some of them yang bole ngam ngn aku nih..

Ape pendapat korang orang yang jenis macam nih...dgn slumber yeah2 dia wat do no pas ambik wayar xtensen tuh...

Sunday, August 21, 2011

Salam Ukwah untuk Blogger


Selamat tengahari dan selamat berpuasa hari nih...salam ukhwah semestinyer...hari nih syok sgt coz xsangka hari ni baru buka blog tetiba tgk follower bertambah kerana segmen dari enAril kite nih...bebanyak tima kasih la ngn beliau nih...
Syukur sesangat bertambah saudara di alam siber nih....Ape2 pon Salam perkenalan untuk semua....jap g nak terjah blog2 len.... ^_^

Friday, August 19, 2011

Dosa Pelihara Kuku Panjang

Assalamualaikum dan selamt petang semua...
Entry aku hari nih pasal kuku panjang.ni pon aku dapat dari blog blacksahabat.aku tak tau nak letak entry sendiri pasal ape...gergerger...Ape2 pon..Bebanyak trima kasih la dgn info dia tuh...dapat jugak sebarkan kepada kengkawan len tentang pentingnyer penjagaan kuku untuk kebaikan dan kesihatan kite...Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je..sunnah
nabi jarang nak ikut ..

DOSA KUKU PANJANG

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,
dosanya sama seperti memelihara sekandang babi , jika kesemua
jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang
telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut.... potonglah
kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau
pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai
berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak
membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi
menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh
atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang
berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti
memerahsantan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa
ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam
kepala.

Percayalah.

Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu
mundur dan tidak berjaya. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi
teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku
panjang .

Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan
mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau
lelaki yang
sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam
najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang
walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah
berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri


Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah
dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw.
berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di
jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang
dilaknat oleh
Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

(kite sesama umat islam sebar2kanlah benda yang baik untuk kebaikan bersama.kan gitu...)

Thursday, August 18, 2011

JoM TamBah FolloWer



Salam Sejahtera Semua Sekali semoga Hari ini anda ceria memandangkan semakin dekat nak Raya kate kan...Hehehe...Erm...hari nih rajin plak aku nak join segmen Dari blog walking tadi dari Airil....saje terjah terus masuk n join nih....

Sempena nak dekat Raya nih ape salah nyer kite menambahkan kenalan untuk mengeratkan silaturahim di alam siber nih...gergerrr

Thursday, August 11, 2011

Kelebihan Wanita


Salam Semua...tengah aku melawat2 blog tadi terjumpalah blog pasal kelebihan wanita nih...aku sangat teruja keistimewaan wanita nih....aku rasa sangat bersyukur dijadikan seorang wanita.

1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali. 2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh. 3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki
yang jahat.
4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80
rakaat solat wanita yang tidak hamil.
5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada
badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik
susu yang diberikannya.
6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di
dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.
7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.
9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan
Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk
syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua
70,000 maalaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam
syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang
dibuat daripada yakut (permata).
10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga
anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan
bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.
11. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan
didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.
12. Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah", Allah akan
berkatkan rezekinya.
13. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala
seperti meyapu lantai di baitullah.
14. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan
mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang
dia suka.
15. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.
16.Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.
16. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan
puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu
pahala haji.
17. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia
akan dikira sebagai mati syahid.
18. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12
tahun solat.
19. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun),
maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa
syurga wajib baginya.
20. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang
menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

21. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tuala emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tuala perak.
22. Wanita yang meniggal dunia dengan keredhaan suaminya akan
memasuki syurga.
23. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat
pahala 80 tahun ibadat.

24. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat,
tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati
auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.

Pandangan : Amatlah mudah bagi seorang wanita untuk menjejak
Syurga. Namun begitu mengapa terlalu ramai yang masih hidup dalam
kejahilan? Sang suami pula perlu ingat, tidak kamu jejaki syurga
sebelum keluarga kamu menjejak syurga. Jangan ingat hendak kahwin
empat jika yang satu belum terbela. Yang belum kahwin tu ingat, kamu
terdedah kepada kemungkaran. Iman akan dicabar sehebat-hebatnya ketika ini. Pilih lah Syurga dan bukannya Neraka.

Siapa tahu, hari ini kita tak sampai ke rumah sebab dipertengahan jalan
kita bertemu Izrail. Siapa tahu, hari ini hari terakhir kita berjumpa
pasangan kita sebab dipertengahan jalan kita bertemu Izrail.
Nak tahu lebih lanjut mai pergi ke siniKelebihan Wanita
Tapi ape yang aku baca dalam buku banyak menyatakan wanita adalah umat yang paling ramai masuk neraka...e....takut aku....benda mcm nih byk menginsafkan diri aku....syukur sangat2 ape yang aku ade sekarang...
Dan perkara 5 ni membuatkan aku nak teruskan menyusu anak aku sampai umur dia 2tahun....syukur aku dikurniakan susu ibu yang banyak...Amin...i lov my little kid

Happy never Ending

Assalamualaikum...selamat pagi dan salam sejahtera semua sekali...semoga pekerjaan anda hari ini membawa berkat dan diredhai Allah...Aminn...Ermmm..Hari ini even keje melambak tp hati aku tetap happy sebab esok nyer dah cuti...erm..mcm tak terasa je masa berlalu...kejap je p keje nih...makin naik tahun makin cepat masa berlalu...tak terasa diri nih dah tua....kuikuikui...tp yang tak syok petang jumaat ni nanti confirm jem giler kat jejantas nak balik umah...ish2..erm...nak citer nyer...semalam nak balik umah...ade la orang tu nak turun dari bangunan tempat parking kereta.bawa kereta la semestinyer....swap jer kad parking tu...tooot....crash ckit sisi pintu kereta....tak sempat nak elak lagi da dinding bangunan sebabnyer lorong keluar tuh memang kecil...kuikuikui...sampai sekarang tak gtau lagi kes tu ngn hubby....gergegrgerr...(takut kena marah...)
Adoi....sape lagi kalo bukan aku....eeee....
Bia lah...hubby sendiri perasan nanti baru gtau....hihihih...
nampak gaya tak lama lagi kena tukar kereta baru la...Whatever...k laaa..nak rehat dulu...chow...

Wednesday, August 10, 2011

Boring...

Salam sejahtera semua....entry aku hari nih...boring....boring ade banyak benda...fikir2 nak masak ape hari nih...tak tau...boring la makan benda yang sama hari2...huhuhuhu....ade suggestion tak?...erm.....sementara adde masa b4 balik nih....tuing2....gergerrr.....nak jugak try masakan western nih...tp tak tau ape jenis nyer....erm....k la....aku nak lawat blog kengkawan b4 balik..tatata....

Thursday, August 4, 2011

Saje2...

Selamat tengahari semua...semoga hari ini membawa kebahagiaan untuk esoknyer...jangan lupa solat jumaat...
Em....rasa tak percaya je aku dapat terjah blog aku hari nih...hehehe..syok nyer...hilang jugak ras rinduku nih...yelah..kat umah aku dah tak de masa nak lawat blog aku yang tercinta...ape lagi nak lawat blog2 geng2 yang lain...kesempatan nih la aku nak coret2 sikit....ummwah...sayang aku punyer blog....gergergerrr...
aku sebenarnyer da tak sabar nak tunggu habis keje nih....bole la rehat2 kat umah...balik keje jarang dan kadang2 tak sempat nak masak...jadi minggu nih...bole la masak2 sikit unutk family aku....
Dan ahad nyer pulak...aku terpaksa hadapi kehidupan berduaan ngn anak aku je lagi...huhuh....hubby ni p latihan kawad la plak...bulan puasa ni sibuk plak nak kawad....kang pecah plak puasa tuh...huhu...sedih nyer kena berjauhan macam nih...kalo ade sedara yang dekat bole jugak minta teman duduk kat umah...ni...kawan2 pon jauh...Ade sape2 nak temankan kite?....eh cilap2....tak bole...kengkawan yang dikenal saje bole...hehehhee....
Erm....Setakat nih...tak de perkembangan len yang nak di coretkan...hanye saje2 nak coret itu dan ini...lalalalal...kahkahkah...k la...em...ni saje...yang gambar2 tuh...len kali jer te....

Salam rindu

Asslamualaikum....selamat petang....petang je b4 balik kena lawat blog dulu...gergergerrrrr...memandangkan ade kesempatan untuk beberapa minit nih....aku tak tahu nak letak entry ape hari nih...cuma aku rindu blog aku ...hihihihi...pasal invitation kengkawan aku ke rumah aku nih...tak pasti bila lagi aku nak wat nih...balik keje je..penat...tak larat...huhuhuhu....insyallah..ade masa yang terluang aku akan war2kan 2 kengkawan aku....huhu...k la...nak balik dulu...tatata...

Wednesday, August 3, 2011

Daaaa....im come back

Waaaa...Assalamualaikum dan selamat petang semua.....Rindunyerrr pade blog aku yang tercinta nihh..huhuhu...rasa bertahun tak melawat blog aku...gergergerrr....bnayak cerita ceriti aku yang tak dapat aku updatekan...nih pon aku curik masa untuk updated aku punyer bloggg....ape2 pon aku nak ucapkan Selamat MEnyambut Bulan Ramadhan dan Selamat berpuasa bagi rakyat Malaysia yang tercinta...ecewahhh...erm...
Nak cerita serba sedikit tentang hidup aku yang telah berlalu sebualan di rantau orang di rumah baru nih...
anak aku dah pandai berjalan sejak bertukar rumah...nanti ada masa aku letak gambar anak aku yang cute..manja sekali ngn daddy nyerr...gergergerrr...
aku plak?tak tau lagi biladapat nak tamabah satu lagi ahli keluarga....
em....ok la...banayak cerita aku yang lawak dan lucu yang aku tak bole nak ceritakan...k laaa..aku nak balik nih...Bye2....C u Nex Generation...miahmiahmiahhhhhaahahaaa...

Friday, July 8, 2011

kehidupan baruku...

Asslamualaikum semua sekali...semoga anda semua sihat dan dimurahkan rezeki dan dirahmati Allah selalu....erm....lama jugak rasanyer tak update blog aku nih....rasa macam dah setahun jer...hehehehe...banyak benda yang aku dah ketinggalan dalam dunia blogger nih....huhuhu....sedih bercampur gembirA...sedih sebab sekarang terpaksa curi2 masa untuk update blog coz aku tak duduk di meja yang ade komputer lagi...gembira sebab hari ni baru dapat kesempatan untuk berblog...gergerger...sebenarnya..banyak benda yang aku nak ceritakan dalam tajuk hari nih...tp sekadar yang termampu oleh tangan aku untuk mencoret serba sedikit untuk hari nih..

Erm....Hari ni merupakan minggu ke-2 di rumah baru nih dan minggu pertama dah stat keje di tempat baru.Banyak perbezaan cara kerja di tempat lama dengan di tempat baru nih.Mcam di tempat lama ku...payah nak ambik Oty...kena mintak kebenaran dari bos plak nak ambik oty...whatever it is..aku suka tempat baru aku...rasa iman aku terjaga kat sini berbanding kat keje lama...rasa dok kat depan pintu neraka jer...ish...macam dahsyat jer bunyi tuh...gergergergerrr...

Syukur alhamdulilah aku duduk di tempat baru nih..aku dapat timba ilmu baru..banyak ragam orang yang mengada aku bole perhatikan dan nilai....fuhh...ape kes nih...?ye lah...orang baru melapor kena dok depan belajar kat kaunter depan...ape yang aku tgk dan perhatikan...bole kate banyak warga asing jadi warga selangor nih...bole kate orang selagor nih dah tak tulen lagi dah...payah nak bezakan dah...huhuhu...jangan ade yang terasa lak aku cakap mcm nih sebabnyer kenyaatan...

Dan hari nih barang2 dari kontena baru sampai setelah melalui banyak sekatan sempena 9Julai nih.kesian jugak diorang yang hantar barang2 kami.dan hari nih bermulalah kerja membuka dan mengemas barang2...huhuhu...semestinyer penat beb....somebody help me...!keje kosong membantu mengemas rumahku dgn gaji RM10 sehari...bole tak....!ade sape2 nak ker?gergergergerrrr...

Ermmm...cerita lak pasal 9Julai nih...aku rasa hujan nih memang membawa rahmat sesangat...yelah...kecoh pasal Bersih nih...macam dunia nk perang plak dengar cerita kerajaan wat sekatan nih...macam Bersih nih ade bawa BOM bawa Kereta KEBAL bawa jet pejuang nk Bom kan Malaysia nih..sampai gtu sekali kerajaan takut wt sekatan mcam tuh sekali...aku Bengang sebab tak bole nak kuar jalan sebab diaorang ni menyushkan orang ramai nak g jalan2...Bersih tu bukan nyer wat ape2 pon...yang DIAorang tuh yang wat kecoh sebenarnyer..sape yang ade otak yang waras dan wat penilaian di kedua2 belah pihak akan tahu kebenarannya sape yang sebenarnyer nak wat kecoh...aku?aku semestinyer penyokong pada jalan kebenaran, jalan Allah...Hidupkan KeBenaran hidupkan KeAdilan

Tuesday, June 28, 2011

Rumah Baru

Selamat pagi semua semoga anda semu sihat dan dimurahkan rezeki...syukur semalam kite selamat sampai ke destinasi...walaupun sesat sekejap coz driver taxi nyer x familiar dengan jalan ke rumah kite yang baru...hihi..Erm...pasal rumah baru yang kami duduk sekarang ni banyak perbezaan dengan rumah lama kami dulu..rumah ni rumah lama...tak tau berapa lama tak dipakai orang...besar rumah ni tak de beza sangat dengan rumah lama kita...cuma design tak berapa best..ye lah dah nama rumah lama...gergerrr...ok...yang menarik kat rumah kite ni...depan rumah kite banyak monyet masa waktu kite mula2 sampai semalam..macam monyet tu plak sambut kite sampai...siap bergayut2 di pohon pokok tepi jalan...banyak lagi tu...rasa macam kat zoo ade jugak at rumah aku ni...hehehe...
Masuk je kat rumah banyak peninggalan sisa2 sampah bekas orang lama duduk kat rumah nih..hampeh tul...menyusahkan kami...cuti ni memang membersih rumah 100%...habuk banyak...lipas...semut...Eeee...ok la..pagi ni...nak bersiap beli barang untuk cuci rumah...nak tunggu barang2 dalam kontena untuk sampai 2,3 minggu baru sampai...huhuhu...sedih...kena makan nasi bungkus la hari2...

Monday, June 27, 2011

Penghijrahan,kehidupan baru

Alhamdulillah...malam ni settle semua da bab packing2 brg bucok...cuma esk pg brg2 kecik2 je belom before melangkah pergi dari bumi kenyalang ni...semuanyer tinggal kenangan da dalam episod ku di bumi Kenyalang ni...dan penghijrahan ni membawa suatu penghidupan baru bagi aku dan family aku...semuanya baru...duduk rumah baru...tempat kerja baru,dapat kawan baru,pengalaman baru...aku nak buka lembaran baru aku bermulanya esok...hilangkan semua kisah lama aku di Bumi Kenyalang yang banyak masam,manis,pahit dan masinnyer,aku nak campakkan perasaan yang menggunung di lubuk hati aku tok dalam sungai rajang nun jauh di sana,hilangkan semuanya...nyah kau dari hati aku!tingglkan saja perasaan kasih dan sayang ku je di dalam hati ni...perasaan benci,meluat,menyampah ku pijak2 dari terus menyelit dalam hati..aku tak mao ko pon ikut aku pergi ke tempat baru aku...huhuhuuh(jiwang plak ayat aku)...aku doakan penghijrahan ni dapat membawa keberkatan dalam hidup aku...dapat timba ilmu lebih dari apa yang aku dapat sekarang...biarlah masa berlalu yang akan menentukan takdir aku di bumi orang...persahabatan tak mungkin bole hilang begitu jugak tali persaudaraan cuma,mati saja yang bole memutuskannya,tp kalo bole..bia la tali persaudaraan yang terjalin kekal erat..jangan putuskannya..aku manusia biasa xda niat nak jadi 'kacang lupakan kulit' cuma manusia,persepsi manusia sentiasa mengukur seseorang dari luaran,sentiasa membuat kesimpulan...seseorang tu insaf ke bertaubat ke tak de seorang pon tahu begitu jugak dalam hati aku tak de sorang yang pon tahu seperti "biarlah ku pendam sebuh duka"...huh..(layan jiwang karat tol aku nih)bah...menitis plak air mata ku nang kang...by the day...i wish my life Happy never ending...(The end)Tomorrow is My New History...Say Bye2 to you my old life...

Syukurr Posting akhirnyerrr...

Selaamat petang semua sekali..waaa...tak terasa masa berlalu...akhirnya aku dah dapat surat posting ikut suami tercinta....rasa rindu berjauhan akhirnya terubat kembali...gergerrrgergerrr...sebelum tuh....semoga anda semua sekali dirahmati oleh Allah dan dimurahkan rezeki...E....tak sabar nyerr..tunggu masa berlalu hari ini...dan hari ini hari terakhir...detik2 terakhir aku di ofis ni...yeah...happpy bebangat...orang kate sedih bila nak posting...tp aku sgt happy....happy bole berada dekat ngn suami...hehehehehe....tp sedih bila dok jauh ngn mak bapa...huhuhuh....bia ape pon...mereka sentiasa di hati aku...Selamat tinggal bumi Kenyalang...

Thursday, June 23, 2011

hujan yang turun...

Aku: waaaa...hujan nak turun...
Hujan:ye...aku nak turun ni....dah bes keje ke blom?
Aku:Da...nak balik la ni...ko tunggu before aku masuk dalam kereta..kang..tak pasal2 aku basah kene hujan...
Hujan:Aku turun tak tunggu ko...baik ko balik cepat...before aku nak kencing ni...tak tahan simpan air banyak2...
Aku:Naaaa....ye2...aku nak balik sekarang...wa chow dulu...tatatata...ini sahaja wat hari ini...Bye

Sunday, June 19, 2011


Huhuhu...hari ni kena berjauhan lagi ngn hubby...kena dok berdua2 lagi la ngn Iffah...sedihnyer dalam hati ni coz dok berjauhan...malam pulak rasa seram sessangat dok berdua jer kat umah...dah la umah besar...kalo de teman len tak pe la jugak...huhu...manja punyer pasal tak ble berjauhan rasa nyer ni,asyik rindu jer 24jam...bila lagi la nak posting ni...tak best nyer dok berjauhan mcm ni...dalam otak dah tak de benda len nak fikir...fikir bila lagi nak dok bersama...keje pon dah tak betul...tunggu hari2 nak posting,kira masa,detik,saat,minit...huwaaaa....kenapa pengurusan ni lambat sangat nak wat keputusan ni...dah posting ikut suami...kenapa mesti dilambatkan prosesnyerr...kesian Iffah...mesti dia cari daddy dia pas ni...dah la manja ngn daddy dia...mummy dia pon 2x5 tak nak kalah manja ngn daddy dia...gergerger...balik kerje..tak de aktvt len da...makan...tidooo...kalo daddy ada...mesti bergurau senda dulu...pas ni...senyap sunyi sepi la tak de gurau2 da...gurau ngn iffah sorang2 je...dalam otak kecian jugak fikirkan daddy dia dok sorang2 kat sana...tak de iffah ngn gurau...tak de mummy yang masak...tak de tv nak tonton...dok makan sorang2...huhuhu...sabo je laaa....nak tunggu hari posting dan dok bersama tak tau lagi...sampai bilakah rasanyer mcm ni?aku pon tak pasti...

Thursday, June 16, 2011

coret2 rindu aku


Assalamualaikum semua....semoga dimurahkan rezeki dan diterima amalan anda semua untuk hari ini...aku happy sangat2 dari semalam lagi... baru hari ini nak coret ckit...ye lah...2minggu berjauhan ngn hubby,baru semalam dia balik...hilang ckit rasa rindu...lagi2 la Iffah..my lovly one..tengok je daddy dia terus nak melekat..sampai bab makan tak mau lagi da mummy nyer yang suapkan..semuanyer nak ngn daddy jer..tp kalo bab buang air besar...semua nyer mummy...huh...tp at least bole la relax2 ckit coz iffah tak de kacau mummy dia sangat...riuh rendah suara iffah kalo daddy dia ada...suka sangat menjerit-jerit...macam pandai bercakap jer...nak tunggu dia pandai berjalan ni tak tau bila la nak pandai,but i never give up nak bagi dia pandai berjalan...whatever it is...mummy sayang anak mummy and of course daddy nyer sekali...gergerrrr...

Monday, June 13, 2011

untuk Diri aku

"Bersederhana tanpa hutang itu adalah lebih baik daripada berlebih-lebihan dalam keadaan berhutang."

"Sesungguhnya orang yang merasakan dirinya berharga tidak memerlukan barangan mahal di sekeliling mereka. Orang yang memerlukan barangan mahal di sekeliling mereka adalah mereka yang merasakan diri mereka belum sempurna dan belum cukup berharga lagi."


Ayat2 ini aku petik dari sebuah blog yag menarik perhatian aku...memang sesuai untuk aku beringat2,kalo korang mcm mn?....
Banyak susah ma...sekarang ni hidup tiada wang pun tidak dapat hidup....semua perlu wang...masuk tandas pon pakai wang....

Syukur alhamdulillah dapat husband pandai jg financial kat umah...nak harap aku...tak de saving kot...70% saving 30% belanja...terlebih ok kan...Ape2 pon alhamdulillah semua nyer datang dari Allah...syukran2..

Thursday, June 9, 2011

"Just A Simple Giveaway By Areef"

Jom..JoM..ikut saya join segmen ini...KLIK DI SINI



Tengok hadiah kat bawah ni dulu...bule tahan beb...sesape yang minat mai ikut segmen ini...rugi tak join...
A Canon Pixma small towel

CD bacaan ayat-ayat suci al-Qur'an


Key-chain daripada Batam, Kepulauan Riau, Indonesia


[1] 1st kena buat satu tajuk dengan tajuk "Just A Simple Giveaway By Areef"
[2] Then, letakkan banner di atas di dalam entri tersebut dan backlinkkan ke entri ini
[3] Last, just tinggalkan komen dan link entri penyertaan anda di sini
That's it! Simple and easy...
[4] Hanya 3 pemenang saje yang akan dipilih berdasarkan hanya ade 3hadiah


Penyertaan boleh dihantar mulai jam 0200 petang/ 07 Jun 2011
Dan berakhir pada 0800 malam/ 12 Jun 2011
The result, as soon as possible, insya Allah

So, disebabkan giveway ni just simple and easy
Pemenang akan dipilih menggunakan random.org
So, korang tak payahlah buat yang susah-susah yer
Sebab tema giveaway ni pun "just a simple"
Selamat mencuba!

Tuesday, June 7, 2011

lalalala...



Waa...happy nyer today....good morning everyone...tak sabo nyer aku nak posting from here...menghitung hari detik demi detik...ecewah..sempat plak nak menyanyi...kuikui...doakan aku cepat posting from here...tatata

Monday, June 6, 2011

Pentingnya mengenali makanan halal

Asslamualaikum semua...semoga sihat dan dimurahkan rezeki oleh Allah dan semoga amalan anda diterima oleh Allah...erm...entry aku hari ni pasal makanan la ye...semua orang suka makan..hari2 kena makan..makan je kena hari2..hehehe...pasal makanan ni aku saje nak cakap dari ape yang aku nampak dan dengar dari Tv,dari media masa ni..iaitu makanan yang dicampurkan dengan bahan haram seperti babi...banyak kes yang melibatkan penggunaan babi ni.bole kate multi function la babi ni..dari pakaian ke makanan.bukan setakat babi je tp banyak lagi seperti bangkai haiwan,darah haiwan dan kegunaanya pon banyak.

Sebagai seorang muslim..anda semua kalu bab memilih makanan dipasar adakah anda semua berfikir serta cek dulu barang tersebut sebelum membelinyer?

Kalo tanyer aku..memang aku akan cek dan perhati label makanan.Bila hati aku dan otak aku kate 'confident'...aku beli...especially ade logo halal.

Ape pulak kalo korang ragu2? ape yang aku tau kalo dah ragu2 tu da masuk kategori Syubhah iaitu hati kite rasa ragu2 terhadap barang yang dibeli samada halal atau haram dan syubhah ni hampir kepada haram.

Sebelum tu,citer cikit pasal kat opis aku ni. aku tak tahu la tahap kesedaran saudara seislam aku kat opis ni samada ade kesedaran ke or buat2 tak tau je ke or malas nak ambik tau..Pasal makanan laaa ni...
Kebanyakan ape yang aku tengok dari geng seopis aku ni relax semacam je makan ape yang diberi oleh geng yang bukan islam.contoh nye coklat yang si geng bukan islam ni beli dari Indon.dah la tak de label halal.slumber yeah2 je makan coklat tu... bukan setakat coklat...before ni pon ade jugak benda len diaorang makan dengan slumbernyer...Seperti info yang aku dapat dapat dari (lukisanduniaku)

>Daripada Abu Abdullah al-Nu’man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata:

Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya perkara yang halal itu terang / jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang / jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya.

Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkara-perkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad.Ketahuilah ia adalah hati.(Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim.)

>Setakat ape yang aku faham,kalo kite tak jage pemakanan kite..effect kepada hati kite.hati jadi gelap...kalo dah gelap..faham2 je la...susah nak mendapat petunjuk dan hidayah dari Allah.aku just nak tekankan kat sini kalo bab makan ni kena la lebih hati2.

Banyak info korang bole dapat darilukisanduniakubanyak menjelaskan betapa pentingnyer kita berhati2 dalam bab2 makanan ni.



Thanks to (lukisanduniaku)

Thursday, June 2, 2011

Assalamualaikum dan selamat pagi semua...ha...hari ni aku nak try join contest yang blogger ni buat....waaa....insyallah dapat....1st time join contest macam ni...nak support gak segmen2 macam ni...mana tau da rezeki...tgk je hadiah yang di sediakan kat bawah tu...jeng2...kat sini payah nak dapat tu...kalo menang dapat jugak hadiah dari seberang nun jauh di sana...





















kalo korang nak try contest ni mai la ramai2 serbu blogger ni...lama lagi 14June ...da masa lagi kalo nak join....



Ok, utk kengkawan semua, jom join GA ni.. KLIK DISINI ok kalau nak join..Syarat2 join GA ni:

1. Buat 1 entry paling kretif pasal giveaway ni dengan tajuk

"GiveAway EdY : Jangan Main-main!"...



(letak banner giveaway pada entry dan pastikan kat entry korang ada link terus ke entry contest ini)


2. Jadi follower blog penganjur GA...ni semestinyer..
3. WAJIB TAG sekurang-kurangnya seorang blogger dan make sure dieorg tahu...

So...orang yang aku nak ajak sekali ni erm...kalo tak bukan kengkawan aku sendiri...
miss ella and miss azza

Thursday, May 26, 2011

Addin: Awas!! Pepsi Dan Coca Cola Pula Mengandungi Zat Ba...

Addin: Awas!! Pepsi Dan Coca Cola Pula Mengandungi Zat Ba...: "Keratan akhbar ini di bawah ini aku dapat kat blog PPIM , inilah agenda musuh-musuh Islam untuk meracuni hati-hati umat Islam supaya ja..."

Tuesday, May 17, 2011

Happy Besday Mala yang ke 24th

Citet yang cute ini ingin menyanyikan sebuah lagu untuk Mala...

Selamat Hari Tua...lalalala..Selamat Hari Tua....lalalala...Hanya untuk mala...lalalala...semuanya...lalalala...Malaaaa..laaa..Sha lalala

Here you are...

My Dream Become True?


Waaa...aku syok ngn kamera ni....Insyallah...mimpiku akan menjadi kenyataan...oneday...eee....

Wednesday, May 11, 2011

Pening kepala ku...Adoiiii...

Mak oi...pening kepalaku dengar mulut seseorang kat opis ni tak habis-habis dari pagi smp petang bercakap...ade je benda yang nyer nak cakap....tak penat ke bercakap dari pagi...heran tol aku...aku yang dengar pon bingit rasa lubang telinga aku nih...hampeh tol...nasib bek tak pekak...kalo dah hari2 dok bercakap mana la kerja tu nak siap...nasib bek senior dari aku...kalo tak...tau laa...nanti pandai plak cakap kerja tak habis itu la ini la...mana tak asyik bercakap je wat kerja....eeee....eh aku ni pandai mengata orang...janganlah aku jadi macam dia ni...Ya Allah,jauhkan aku dari sifat begini...Aminnn

Monday, May 9, 2011

Makku yang Sakit


Ni cerita minggu yang lepas...baru da masa untuk aku upload gambar yang aku ambik masa mak aku sakit...huhuhu...pakai kenangan dalam blog aku tok...hari jumaat yang lepas terpaksa ambik cuti rehat semata-mata untuk jaga mak aku kat hospital...mak kena tambah air dalam badan 3botol...dalam tengahhari baru mak boleh kuar..risau bila mak sakit...tok dah masuk berapa kali mak masuk hospital tambah air sebab tekanan darah mak tinggi..tekanan darah mak kira ok for bulan tok hanya seratus lebih jak..berbanding bulan2 yang lepas sampai mencecah 275...keadaan mak masa tu..memang tak bule nak fikir ape lagi da...badan pucat kuning,sejuk,muntah2...semua xbetul...aku dah fikir perkara buruk yang akan berlaku...mayb Allah masih sayangkan mak aku dan doa dari kami sekeluarga...aku doakan mak sihat sejahtera,dimurahkan rezeki dan supaya termakbul impian mak dan bapak untuk pergi Haji yang akan datang...Aminnnn...

Mak segala2 bagi aku walau sejaik manapun...aku lahir dari perut mak...mak yang besarkan aku...tanpa nya aku xlahir dibumi tok...huhuhuhu...

Aku doakan jugak...agar tali persaudaraan antara adik beradik aku akan kembali baik seperti orang lain...Ya Allh...aku mohon kepada Engkau tunjukkan jalan kebahagiaan kami sekeluarga...kembali bersatu...hindari kami dari hasutan syaitan yang suka memecahbelahkan persaudaraan kami sekeluarga...Aminnn

Sunday, May 8, 2011

SELAMAT HARI IBU

Masih tak terlambat untuk aku ucapkan selamat hari IBU untuk semua ibu-ibu di seluruh dunia ni...especially untuk ibu aku yang tersayang gilak2....aku?of course untuk aku sekali...huhuhuh...tak de yang meriah ponnn...cuma ku doakan semua insan umat islam terutamanya semoga anda dirahmati Allah selalu dan sentiasa mendapat petunjuk taufik dan hidayah dariNya...Amin..dan untuk ibu aku..aku doakan sentiasa sihat,dipanjangkan usia,dimurahkan rezeki dan happy always...i love you MOM...

Wednesday, May 4, 2011

EEeeeee......argggggrhhhhh....

geram tol la aku ngn situasi tmpt keje ctok....aku xfaham...bodo ke bengap ape....entah...bole budak yang junior dari aku msk dibagi komputer awal dari aku....tau la sama bangsa nya...kite bangsa melayu xdilayan...sial orang k$%^&^*(* tok...nak buat keje pon susah...ikut turn...eeeee.....geram...rasa nk cepat2 kuar dari ctok....b&^^%,,,,S*&^*^^%.....

Wednesday, April 27, 2011

Akhirnya..

http://www.emocutez.comYa Allah...aku bersyukur gilak2..coz ape yang aku doakan selama tok akhirnya termakbul juak untuk keluar dari ctok walaupun hasrat sebenarnya nak tukar angin ke tempat lain yang berdekatan xtermakbul...tp ape kan daya terpaksa dan kena pergi juak ke seberang laut nun jauh di sanaa...hati terasa happy bercampur sedih coz terpaksa berjauhan ngn mk n bapa aku...huhuhu...http://www.emocutez.comxdapat la balik kampung selalu lagi da tok...terpaksa balik setahun sekali...tp ape yang penting bagi aku knek tok...aku dah bole keluar dari tempat yang bole buat aku banyak buat dosa...e...xmao aku tanggung...ape aku nak jawab kat akhirat kelak...cukup-cukup laaa ape yang telah aku pelajari dari tempat tok...aku harap pindah tok kelak dapat bos yang baik,lebih baik dari tempat tok...Amin...http://www.emocutez.com

Wouldn't it be great if we call come together to get FB acknowledge Msia as the FB capital of the world? Join today! #DiGiforall

Wouldn't it be great if we call come together to get FB acknowledge Msia as the FB capital of the world? Join today! #DiGiforall

Monday, April 25, 2011

Doaku yang termakbul?

Gergerrr...walaupun hatiku melonjak gembira sangat-sangat dengar berita tu dari bibirmu tp aku kena control diriku..ecewah...padahal kalo bole aku nak cakap..YAHOO...bestnyerrr...http://www.emocutez.comtp aku berjaya control hormonku agar tak nampak excited sangat...yah...rasa pompuan melayu terakhir jer bunyi nyerr..kihkihkih...kalo betul-betul ape yang dicakap kan tu menjadi kenyataan...bahagianyer aku...Amin...moga benar-benar menjadi...aku tak kisah lah janji dapat keluar dari tempat yang penuh dengan kepura-puraan tok..nak tau ape sebenarnyer...jengjeng....http://www.emocutez.comkite sambung balik cerita ini pada next episod...Tatatititutu...http://www.emocutez.com

Wednesday, April 13, 2011

aku punya blog...

gerger...aku punya blog..aku punya bloggg...Y?xbole ka aku cakap ape yg aku nk ckp dalam blog aku....naaaa....
Dady jeles tgk blog mumy nyaaa...curi2 tgk lagi blog org...xmaluu...kokokohhhhkokokhhhh...jengjeng...iboh manas...

Sunday, April 10, 2011

Arrrggghhh....


Waaaaa....aku xtau nak wat ape tokkk....krokkrokkrokkrok...tingdongtingdong...sha lalalalalaaaaaa....wiiiiwiiittttt

Thursday, April 7, 2011

Pilihan Raya Sarawak

Eeee...gergerrr...pilihan raya xlama lagi..what's ur respobsilility?ish2...ble tanye kat orang..tanye lah dirik tu sendiri...sorry2...campur2 jak bahase rojak ku ni...hehehe...bagi yang rasa diri tu anak Sarawak...jangan lupa p mengundi...undi lah parti cap ayam...hehehe...kuangkuang..ish2 aku ni ble men2 plak...ehem2...ktk org mun nk undi jgn lupak undi yang terbaik...

Makin nk dekat election tok makin menyusahkan kmkorg...politik2..sorry ye mun ade yg terasa ape yg akn aku ckpkn tok...

Bukanye ape...tp kenyataan lah...tiap kali election kat ctok,confirm yg nk bertanding tu sibuk la nk tunjuk muka,nk tunjuk baik la konon..before2 tu xde la plak ringan2 tulang tgk rakyat dia tu...tolong bagi yang memerlukan...(aku ckp mcm ni bkn sebab aku ni sokong mn2 pihak yang bertanding,coz itu dari segi pemerhatian aku)yelah...org sekarang ni bukan mcm zaman nenek moyang kite dulu cakap A ikut A,ckp B..ikut B...skrg semua information semua di tangan..klik aje sambil mkn ice cream pon bole..

nk dekat ni sibuk2 je nk pikat hati rakyat..bagi geran tanah la ape laaa...kenapa tak sebelum2 ni..?You all ade fikir tak ape yang aku tgh explainkan tok?<_i_>
herm...aku pon tgh fikirkan ape yang aku tgh explainkan tok...hohoho
ok lah...nk tau cter lagi...meh aku cterkan lagi...
yeah2...

When the election is around the corner...btol ke ape yang aku ckpkan ni...ayo...ayat pun dah lintang terbalik...nasib bek org nye x mcm tu...always cute miut...gEeeer...syok nye bangga kan diri sendiri...hahaha...

So..kiteorg jd susah..ade ke pagi2 ni baru ade suara2 sumbang mahram gtau n order diorg tu nk the total amount of company in Sarawak yg apply for work permit under our section....e...dapat bayangkan x?..berapa jumlah company kat Saarawak tok?

so...early this morning keje aku nang cek one bye one address n tel.no of the company with yg len...n this evening...kepala aku da poning glak2 xmao lagi da nk wat keje...jd aku layan blues aku sorang2...yeah22....jgn jeles...sha la la..

k laaa...aku xtau lg nk cter ape ke...aha...aku lom beskan cter aku yg satu lagi tu...Cerite dalam cter tu...Fre2 ikuti cerite aku tu...k la Sha la la la...

jap2...ni ha nk tunjuk rupa ayat2 cinta yang perlu ktog war2kan setiap company yang glamour2 aje la kot kat swak ni...setakat yang mampu...haaa...cantik tak atay2 cinta ni...hehehe

...tp order from yang tertinggi tu nk 30ribu...waaa..dapat bayangkan x?
twingtwing...kalo BN yang menang nnt ni...ktorg yang sibuk2 war2kn ayat cinta ni akan naik ke gaji ktorg?coz ktorg kat sini selalu diperanak tirikan...wawawa...

kebanyakan kebajikan ktorg kat sini tidak dipedulikan...kat opis ni...name aje HQ...tp kelengkapan semua xcukup...komputer,printer,fax,mesin fotostate,meja,kerusi dan seangkatannye lah..tak cukup...serta kaki dan tangan pon tak cukup nk wat keje...mn la keje nk cepat habis...dah lah semua permohonan dari outstesen hantar ke sini...ape lah kejadah nye...kalo permohonan yang dihantar lengkap tak pe la jugak...ni langsung tak lengkap...ktorg ni la yg terhegeh2 mintak itu..mintak ini..semata2 nk tolong public...tp ade jugak public yg tak 'Appreciate' langsung ktor ni...bak kate org habis madu sepah dibuang...hohohohowowowowwaawwaw

HAPPY BIRTHDAY NURIFFAH RASHIDAH

Waaaaa..anak aku dah setahun daaa...mcm tak percaya je anak aku dah masuk setahun...Iffah...mumy wished you all the best in your life..belajar rajin2,dengar cakap mumy n dady,smoga anak mumy berjaya dunia dan akhirat...Amin...for your besday ni mumy tak tau nk bagi Iffa ape...erm...nnt mumy fkrkan ape ye....lalalalala....


and mumy nk bagi Iffa Kek...bole ke Iffa mkn ni...hahaha

IFFa Demam

Ni cerita last 2weeks...aku my lovly husband,my cute baby Iffa,my mom n dad p ke Serikin..tau x Serikin kat ner?ha...tu sempadan Indon sana tak jauh pon dari bandar Kuch...about 1hour la smp la kat sn...

Cerita dia begini...hari tu ktorg p Serikin nk p jalan2 cuci mata...pas tu tgk la patung yang besar..ape lagi beli la satu for Iffa...ni ha besar nya...tak de la besaar sgt pon...sampai Iffa pon tak dapat nk peluk..hihihi

Tgk Iffa mcm suka je dgn teddy bear tu...Kalo Bab laga kepala memang Ifa suka...em....,nk tau ape lagi yang dia buat...tadaaaa...

Iffa sempat nek kuda kayu kat sana...smp berbuka baju..tgk tu...hahaha...hari tu panas sgt2...nasib bek bw payung besar...nk tau ape akibat pas tu?...jengjeng...

haaaa...tau tak ape ni...tgk la betul2 dan teka...kalo dapat teka dapat hadiah....hadiah senyuman dariku...lalalala...gerger...nk tau ape benda ni...Cak...COOL FEVER...sape punyer?of course IFfa Punyer...
Itulah kejadahnye pas p ke Serikin hari tu...Iffa kena demam...malam tido meragam...nasib baik meragam tak sampai pagi..tp aku pon terpaksa berkorban ape jua tok xp kerja...2hari lagi tu...waaahh...yelah cian tgk dia demam...selain demam tu GIGI Iffa tumbuh lagi,gusi jadi kembang..thats Y lah penyebab satu lagi dia demam kuat jugak...jadi ktorg p la klinik Child Specialist...ni la rupa Iffa,muka org sakit p klinik...macih COOL lagi tu...hahaha,siap masih bertampal Cool Fever kat atas kepala...


Iffa2..dah besar nanti Iffa Confirm gelak tgk wajah Iffa sendiri kat blog mummy ni...Mumy Syg Iffa...muah-muah

Say..Good evening

Selamat Petang Semua...
Semoga anda sentiasa gembira dan bahagia dengan org yang anda sayang...yeah2...
Tatatititutu..

Monday, March 28, 2011

Sindir menyindir

Penah tengok cter sindir menyindir tak? cter ni korang bole praktik kan dalam aktiviti harian korang kalo tak pun dok kat opis lagi baik punye...cter ni banyak segmen yg di lakon kan...kepala cter ni 3org raja lawak n d geng nyer A.Sauki.Syok cter ni...kalo tetiba korang tak suka seseorang samada cara dia wat keje ke or x ambik peduli tentang kebajikan korang ke especially bab keje tu better for you all tgk and praktikkan benda yg di lakonkan kat rancangan ni...SYOKKK...jangan tak tengok bagi yang belum tengok lagi...aku pn lupa tajuk sebenar cter ni...hehehe...cari je dlm youtube korang tu kalo tak tau ...nanti korang tau la...k...Sha La La La...

Sunday, March 13, 2011

Jeng JenG..




Assalamualaikum semua,dimulakan dengan Bismillah..semoga semua kita dimurahkan rezeki olehNya,dipanjangkan usia,dimudahkan segala urusan dan semoga sentiasa mendapat keredhaanNya dan mendapat rahmat dariNya..Insayllah...Amin..

Kepada sesiapa yang singgah di blog aku ni...aku doakan ape yang telah aku ayatkan kat atas ni tadi...dah singgah tu minta kesudian anda jerit kat shoutmix sebelah tu...free2 aku plak yang singgah kat tempat anda nanti,bak kate orang menziarahi sesama saudara tu mengikatkan silaturahim sesama kite...ok x...kalo tak ok...juz give ur comment to me...sha la la la...

Wednesday, March 9, 2011

HaPPy BirThDaY To Me...Sha La La La..


Powered by Widgia.com">Happy BesDaY To Me..Allah selaMatkAn Aku..Allah SelamatKan my Family..Allah SelamTkan UmaTMu....Aminnn. 
Powered by Widgia.com

Friday, March 4, 2011


huhu...inilah padahnya bila xigt diri tu ade Gastric..
Dah 2hari aku Gastric..teruk giler sgt2..kisahnyer begini..malam selasa yang lepas my hubby demand wat nasi goreng pedas..kalo pedas tu die nk laa pedas sesangat2..aku ni da la xsk pedas...tp terpaksa la mkn sekali pedas dgn c abg...mkn punya psal langsung xigt diri tu gastric...keesokan paginye...perut aku da stat memulas-mulas..rs loya n rasa xselesa semuanye ade...tp aku gagahkan juga p keje..blk dari kerje tu la perut aku semakin sakit...dalm kol 3pg lbh tu laaa...aku dah xthn lg daa..aku telah mengeluarkan semua makanan yang aku mkn mlm tu dengan bykknyeee...huhuhu...sakit sgt2..sehingga aku mengeluarkan air mateee...nasib bek my hubby faham...dia yang tolong wat nasi pagi tu bagi aku mkn alaskn perut aku yg kosong sebab dah muntahkan semua mknn tu...my babe pn terjaga sbb die tau mumy die skt...huhu..sedih tau...pas tu..pagi dlm kol5.30pg tu aku gagahkan diri utk mandi pg coz aku nk juga pg keje...walaupun my hubby mcm xkasi aku pg keje...lepas dah siap2 nk p keje tu,dah p anta my babe ke umah pengasuh tu..bru sekerat 2 jln dari umah tu aku cirit -birit plak...huhu...akhirnye...aku batalkan niat aku yg suci utk pg keje...waaaaa....sedihhh...inilah gastric aku yang ke 2nd time yg paling teruk aku rasa...ake rs nk ku tikam je perut aku ni ngn pisau...biar hlg rasa skt tu...

Monday, February 28, 2011

tukar minyak kete


Aku ble kate 1st time p tukar minyak hitam kete aku..tgk mechanic tkr minyak tu,macam bes jee..em..teringin nak wat sendiri...slalunye..itu keje boyfrenz aku...hehe....laki aku tu...kat luar jd BoyFrenZ...dalam UmaH Jadi HuBby...mayB..someday aku dapat TRy gak Wat Mcm Mechanic tu....

Thursday, February 24, 2011


hr ni...aku byr saman...speed trap punya pasal...nk testing power sbnrnyaaa...haiya....kayer kerajaan dpt doit macukkk...Q pjg bl nk p byr....hampehhhh...so..d moral value ctok...hati2 bw kete kalo nk speeding tgk tmpt...byr saman,byr awl2 lg jgn tggu due date...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...