Followers

Tuesday, June 28, 2011

Rumah Baru

Selamat pagi semua semoga anda semu sihat dan dimurahkan rezeki...syukur semalam kite selamat sampai ke destinasi...walaupun sesat sekejap coz driver taxi nyer x familiar dengan jalan ke rumah kite yang baru...hihi..Erm...pasal rumah baru yang kami duduk sekarang ni banyak perbezaan dengan rumah lama kami dulu..rumah ni rumah lama...tak tau berapa lama tak dipakai orang...besar rumah ni tak de beza sangat dengan rumah lama kita...cuma design tak berapa best..ye lah dah nama rumah lama...gergerrr...ok...yang menarik kat rumah kite ni...depan rumah kite banyak monyet masa waktu kite mula2 sampai semalam..macam monyet tu plak sambut kite sampai...siap bergayut2 di pohon pokok tepi jalan...banyak lagi tu...rasa macam kat zoo ade jugak at rumah aku ni...hehehe...
Masuk je kat rumah banyak peninggalan sisa2 sampah bekas orang lama duduk kat rumah nih..hampeh tul...menyusahkan kami...cuti ni memang membersih rumah 100%...habuk banyak...lipas...semut...Eeee...ok la..pagi ni...nak bersiap beli barang untuk cuci rumah...nak tunggu barang2 dalam kontena untuk sampai 2,3 minggu baru sampai...huhuhu...sedih...kena makan nasi bungkus la hari2...

Monday, June 27, 2011

Penghijrahan,kehidupan baru

Alhamdulillah...malam ni settle semua da bab packing2 brg bucok...cuma esk pg brg2 kecik2 je belom before melangkah pergi dari bumi kenyalang ni...semuanyer tinggal kenangan da dalam episod ku di bumi Kenyalang ni...dan penghijrahan ni membawa suatu penghidupan baru bagi aku dan family aku...semuanya baru...duduk rumah baru...tempat kerja baru,dapat kawan baru,pengalaman baru...aku nak buka lembaran baru aku bermulanya esok...hilangkan semua kisah lama aku di Bumi Kenyalang yang banyak masam,manis,pahit dan masinnyer,aku nak campakkan perasaan yang menggunung di lubuk hati aku tok dalam sungai rajang nun jauh di sana,hilangkan semuanya...nyah kau dari hati aku!tingglkan saja perasaan kasih dan sayang ku je di dalam hati ni...perasaan benci,meluat,menyampah ku pijak2 dari terus menyelit dalam hati..aku tak mao ko pon ikut aku pergi ke tempat baru aku...huhuhuuh(jiwang plak ayat aku)...aku doakan penghijrahan ni dapat membawa keberkatan dalam hidup aku...dapat timba ilmu lebih dari apa yang aku dapat sekarang...biarlah masa berlalu yang akan menentukan takdir aku di bumi orang...persahabatan tak mungkin bole hilang begitu jugak tali persaudaraan cuma,mati saja yang bole memutuskannya,tp kalo bole..bia la tali persaudaraan yang terjalin kekal erat..jangan putuskannya..aku manusia biasa xda niat nak jadi 'kacang lupakan kulit' cuma manusia,persepsi manusia sentiasa mengukur seseorang dari luaran,sentiasa membuat kesimpulan...seseorang tu insaf ke bertaubat ke tak de seorang pon tahu begitu jugak dalam hati aku tak de sorang yang pon tahu seperti "biarlah ku pendam sebuh duka"...huh..(layan jiwang karat tol aku nih)bah...menitis plak air mata ku nang kang...by the day...i wish my life Happy never ending...(The end)Tomorrow is My New History...Say Bye2 to you my old life...

Syukurr Posting akhirnyerrr...

Selaamat petang semua sekali..waaa...tak terasa masa berlalu...akhirnya aku dah dapat surat posting ikut suami tercinta....rasa rindu berjauhan akhirnya terubat kembali...gergerrrgergerrr...sebelum tuh....semoga anda semua sekali dirahmati oleh Allah dan dimurahkan rezeki...E....tak sabar nyerr..tunggu masa berlalu hari ini...dan hari ini hari terakhir...detik2 terakhir aku di ofis ni...yeah...happpy bebangat...orang kate sedih bila nak posting...tp aku sgt happy....happy bole berada dekat ngn suami...hehehehehe....tp sedih bila dok jauh ngn mak bapa...huhuhuh....bia ape pon...mereka sentiasa di hati aku...Selamat tinggal bumi Kenyalang...

Thursday, June 23, 2011

hujan yang turun...

Aku: waaaa...hujan nak turun...
Hujan:ye...aku nak turun ni....dah bes keje ke blom?
Aku:Da...nak balik la ni...ko tunggu before aku masuk dalam kereta..kang..tak pasal2 aku basah kene hujan...
Hujan:Aku turun tak tunggu ko...baik ko balik cepat...before aku nak kencing ni...tak tahan simpan air banyak2...
Aku:Naaaa....ye2...aku nak balik sekarang...wa chow dulu...tatatata...ini sahaja wat hari ini...Bye

Sunday, June 19, 2011


Huhuhu...hari ni kena berjauhan lagi ngn hubby...kena dok berdua2 lagi la ngn Iffah...sedihnyer dalam hati ni coz dok berjauhan...malam pulak rasa seram sessangat dok berdua jer kat umah...dah la umah besar...kalo de teman len tak pe la jugak...huhu...manja punyer pasal tak ble berjauhan rasa nyer ni,asyik rindu jer 24jam...bila lagi la nak posting ni...tak best nyer dok berjauhan mcm ni...dalam otak dah tak de benda len nak fikir...fikir bila lagi nak dok bersama...keje pon dah tak betul...tunggu hari2 nak posting,kira masa,detik,saat,minit...huwaaaa....kenapa pengurusan ni lambat sangat nak wat keputusan ni...dah posting ikut suami...kenapa mesti dilambatkan prosesnyerr...kesian Iffah...mesti dia cari daddy dia pas ni...dah la manja ngn daddy dia...mummy dia pon 2x5 tak nak kalah manja ngn daddy dia...gergerger...balik kerje..tak de aktvt len da...makan...tidooo...kalo daddy ada...mesti bergurau senda dulu...pas ni...senyap sunyi sepi la tak de gurau2 da...gurau ngn iffah sorang2 je...dalam otak kecian jugak fikirkan daddy dia dok sorang2 kat sana...tak de iffah ngn gurau...tak de mummy yang masak...tak de tv nak tonton...dok makan sorang2...huhuhu...sabo je laaa....nak tunggu hari posting dan dok bersama tak tau lagi...sampai bilakah rasanyer mcm ni?aku pon tak pasti...

Thursday, June 16, 2011

coret2 rindu aku


Assalamualaikum semua....semoga dimurahkan rezeki dan diterima amalan anda semua untuk hari ini...aku happy sangat2 dari semalam lagi... baru hari ini nak coret ckit...ye lah...2minggu berjauhan ngn hubby,baru semalam dia balik...hilang ckit rasa rindu...lagi2 la Iffah..my lovly one..tengok je daddy dia terus nak melekat..sampai bab makan tak mau lagi da mummy nyer yang suapkan..semuanyer nak ngn daddy jer..tp kalo bab buang air besar...semua nyer mummy...huh...tp at least bole la relax2 ckit coz iffah tak de kacau mummy dia sangat...riuh rendah suara iffah kalo daddy dia ada...suka sangat menjerit-jerit...macam pandai bercakap jer...nak tunggu dia pandai berjalan ni tak tau bila la nak pandai,but i never give up nak bagi dia pandai berjalan...whatever it is...mummy sayang anak mummy and of course daddy nyer sekali...gergerrrr...

Monday, June 13, 2011

untuk Diri aku

"Bersederhana tanpa hutang itu adalah lebih baik daripada berlebih-lebihan dalam keadaan berhutang."

"Sesungguhnya orang yang merasakan dirinya berharga tidak memerlukan barangan mahal di sekeliling mereka. Orang yang memerlukan barangan mahal di sekeliling mereka adalah mereka yang merasakan diri mereka belum sempurna dan belum cukup berharga lagi."


Ayat2 ini aku petik dari sebuah blog yag menarik perhatian aku...memang sesuai untuk aku beringat2,kalo korang mcm mn?....
Banyak susah ma...sekarang ni hidup tiada wang pun tidak dapat hidup....semua perlu wang...masuk tandas pon pakai wang....

Syukur alhamdulillah dapat husband pandai jg financial kat umah...nak harap aku...tak de saving kot...70% saving 30% belanja...terlebih ok kan...Ape2 pon alhamdulillah semua nyer datang dari Allah...syukran2..

Thursday, June 9, 2011

"Just A Simple Giveaway By Areef"

Jom..JoM..ikut saya join segmen ini...KLIK DI SINI



Tengok hadiah kat bawah ni dulu...bule tahan beb...sesape yang minat mai ikut segmen ini...rugi tak join...
A Canon Pixma small towel

CD bacaan ayat-ayat suci al-Qur'an


Key-chain daripada Batam, Kepulauan Riau, Indonesia


[1] 1st kena buat satu tajuk dengan tajuk "Just A Simple Giveaway By Areef"
[2] Then, letakkan banner di atas di dalam entri tersebut dan backlinkkan ke entri ini
[3] Last, just tinggalkan komen dan link entri penyertaan anda di sini
That's it! Simple and easy...
[4] Hanya 3 pemenang saje yang akan dipilih berdasarkan hanya ade 3hadiah


Penyertaan boleh dihantar mulai jam 0200 petang/ 07 Jun 2011
Dan berakhir pada 0800 malam/ 12 Jun 2011
The result, as soon as possible, insya Allah

So, disebabkan giveway ni just simple and easy
Pemenang akan dipilih menggunakan random.org
So, korang tak payahlah buat yang susah-susah yer
Sebab tema giveaway ni pun "just a simple"
Selamat mencuba!

Tuesday, June 7, 2011

lalalala...



Waa...happy nyer today....good morning everyone...tak sabo nyer aku nak posting from here...menghitung hari detik demi detik...ecewah..sempat plak nak menyanyi...kuikui...doakan aku cepat posting from here...tatata

Monday, June 6, 2011

Pentingnya mengenali makanan halal

Asslamualaikum semua...semoga sihat dan dimurahkan rezeki oleh Allah dan semoga amalan anda diterima oleh Allah...erm...entry aku hari ni pasal makanan la ye...semua orang suka makan..hari2 kena makan..makan je kena hari2..hehehe...pasal makanan ni aku saje nak cakap dari ape yang aku nampak dan dengar dari Tv,dari media masa ni..iaitu makanan yang dicampurkan dengan bahan haram seperti babi...banyak kes yang melibatkan penggunaan babi ni.bole kate multi function la babi ni..dari pakaian ke makanan.bukan setakat babi je tp banyak lagi seperti bangkai haiwan,darah haiwan dan kegunaanya pon banyak.

Sebagai seorang muslim..anda semua kalu bab memilih makanan dipasar adakah anda semua berfikir serta cek dulu barang tersebut sebelum membelinyer?

Kalo tanyer aku..memang aku akan cek dan perhati label makanan.Bila hati aku dan otak aku kate 'confident'...aku beli...especially ade logo halal.

Ape pulak kalo korang ragu2? ape yang aku tau kalo dah ragu2 tu da masuk kategori Syubhah iaitu hati kite rasa ragu2 terhadap barang yang dibeli samada halal atau haram dan syubhah ni hampir kepada haram.

Sebelum tu,citer cikit pasal kat opis aku ni. aku tak tahu la tahap kesedaran saudara seislam aku kat opis ni samada ade kesedaran ke or buat2 tak tau je ke or malas nak ambik tau..Pasal makanan laaa ni...
Kebanyakan ape yang aku tengok dari geng seopis aku ni relax semacam je makan ape yang diberi oleh geng yang bukan islam.contoh nye coklat yang si geng bukan islam ni beli dari Indon.dah la tak de label halal.slumber yeah2 je makan coklat tu... bukan setakat coklat...before ni pon ade jugak benda len diaorang makan dengan slumbernyer...Seperti info yang aku dapat dapat dari (lukisanduniaku)

>Daripada Abu Abdullah al-Nu’man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata:

Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya perkara yang halal itu terang / jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang / jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya.

Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkara-perkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad.Ketahuilah ia adalah hati.(Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim.)

>Setakat ape yang aku faham,kalo kite tak jage pemakanan kite..effect kepada hati kite.hati jadi gelap...kalo dah gelap..faham2 je la...susah nak mendapat petunjuk dan hidayah dari Allah.aku just nak tekankan kat sini kalo bab makan ni kena la lebih hati2.

Banyak info korang bole dapat darilukisanduniakubanyak menjelaskan betapa pentingnyer kita berhati2 dalam bab2 makanan ni.



Thanks to (lukisanduniaku)

Thursday, June 2, 2011

Assalamualaikum dan selamat pagi semua...ha...hari ni aku nak try join contest yang blogger ni buat....waaa....insyallah dapat....1st time join contest macam ni...nak support gak segmen2 macam ni...mana tau da rezeki...tgk je hadiah yang di sediakan kat bawah tu...jeng2...kat sini payah nak dapat tu...kalo menang dapat jugak hadiah dari seberang nun jauh di sana...





















kalo korang nak try contest ni mai la ramai2 serbu blogger ni...lama lagi 14June ...da masa lagi kalo nak join....



Ok, utk kengkawan semua, jom join GA ni.. KLIK DISINI ok kalau nak join..Syarat2 join GA ni:

1. Buat 1 entry paling kretif pasal giveaway ni dengan tajuk

"GiveAway EdY : Jangan Main-main!"...



(letak banner giveaway pada entry dan pastikan kat entry korang ada link terus ke entry contest ini)


2. Jadi follower blog penganjur GA...ni semestinyer..
3. WAJIB TAG sekurang-kurangnya seorang blogger dan make sure dieorg tahu...

So...orang yang aku nak ajak sekali ni erm...kalo tak bukan kengkawan aku sendiri...
miss ella and miss azza
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...