Followers

Wednesday, August 31, 2011

Tak dapat beraya bersama keluarga

Asslamualaikum dan selamat petang semua...entry aku hari nih pasal tak dapat beraya dengan family...
semestinyer ade dikalangan kite ni tak berkesempatan untuk beraya bersama keluarga kerana disebebakan kerja atau dok jauh merantau di negara orang atau disebaliknyer..
dan SemestinYer aku adalah antara golongan yang tak dapat beraya bersama family aku...
jadi untuk menghilangkan rasa sedih di dalam hati ini..aku n hubby aku plan nak jejalan mana2 tempat untuk menghilangkan rasa sedih kami nih....mana tak nyer...hubby kena standby kat base..tak bole cuti raya...jadi impian nak beli baju raya thn nih pon terbantut dan semua plan da terbantut...
nak citer pasal perasaan nih...sedih sesangat bila dgr lagu raya nih...tgk orang lain bukan main je happy semacam je nak raya...Sabar je la aku....huhuhu...mungkin ade hikmah di sebaliknyer...
kenangan silam mengamit kembali tika waktu kecik2 dulu....happy sesangat bila time raya..bole collect doit raya setiap rumah yang di jalan...dengan adik beradik happy semua sekali...
tp sekarang semua nyer kenangan...tiada kemesraan lagi..sepi sekali...rasa sayu je...sebak pon ade..
Ish...tak tahan dah air mata aku nih..huhuh...akhirnyer jatuh jua..
dah dua tahun aku tak dapat beraya bersama family aku...lagi2 la melawat kubur nenek...huhu...rindu ngn arwah nenek...
Mesti orang tua aku sedih sebab aku tak dapat balik...lagi2 la raya kami bertiga je kat base nih...tanpa ade saudara lain...huhu..tp ape2 pon......aku nak wish Selamat berhari raya wat semua muslimin dan musliman kat dunia nih lagi2 di alam siber nih...gergerger...salam maaf zahir batin walaupun tak terlambat utk aku ucapkannya..

Tuesday, August 23, 2011

Sabar dan Sakit

Salam Ramadan dan Salam Lebaran yang tak lama lagi nak tiba...Hari nih nak kongsi cikit pasal Tajuk Sabar dan Sakit...
Sabar ade banyak jenis....tp tadi aku memang tak tahan sabar...dalam hati memang bengang sgt...pasal budak kat opis nih...pendek citer...aku tak nak fikir benda yang wat aku meyampah...dah la kat malaysia nih byk sampah...makin bertambah sampah la kalo aku menyampah nnt..
ok...kt proceed citer kt td...
Nak share ckt citer yang aku baca dari buku penenang jiwa nih...sesuai sgt bc bila hati or jiwa kacau nih...aman cikit jiwa aku...

1)Barangsiapa yang sabar kerana taat akan perintahNya pd hari kiaamt Allah akan memberinya 300 darjat di syurga
2)Sabar meninggalkan laranganNya, Allah akan memberi 600 ratus darjat
3)Sabar atas bencana/musibah,di akhirat Allah akan memberi 700 ratus darjat di syurga.

Junaid al-Baghdadi ra telah berkata, "Bala merupakan pelita orang arif,menyedarkan orang yang murtad,memperbaiki org mukmin dan menghancurkan org yang lengah(lipa).tidak seorang pun akan mendapat manisnya iman sebelum dia ditimpa bala,rela dan sabar"

Rasulullah SAW juga bersabda,
"Barangsiapa sakit semalam,dia sabar dan rela kepada Allah,maka bersih daripada dosa bagaikan ketika lahir dari perut ibunya.jika engkau sakit,janganlah segera meminta sembuh".

telah berkata Adl Dlahak ra,"Barangsiapa tidak diuji antara tiap-tiap 40 hari dengan satu bala,kedukaan atau musibah,maka tidak ada kebaikan baginya di sisi Allah"


Bersama2 la kite berusaha untuk meningkatkan kesabaran dalam diri masing2 walaupun ade pepatah mengatakan sabar tu ade had nyer....kan...tp kalo kite berusaha tak jd masalah kan...macam kes aku ptg tadi..memang aku tahan je sabar aku ngn budak opis nih...tak nak la mengeruhkan persaudaraan di dalam opis...tak elok plak kalo dok opis berselisih tak bertegur sapa kan...

erm....rasa nyer marah aku dah hilang cikit lepas share benda nih...ape2 pon Syukur ngn Allah kite masih dipanjangkan umur untuk hari nih....
cop2...
dan lepas aku cek2 balik kat meja aku lepas budak tu balik keje...ape salah nyer dia connect kat tempat lain padahal ade berapa lobang lagi untuk connect cable tuh...aku punyer jugak dia kebas...ape kejadah nyerr..tak pakai otak tul la...nasib baik aku ni ade inisiatif nak connect balik cable tuh baru dapat connect nih...alhamdulillah...aku da tak mao nak fikir pasal budak tuh...bia la dia dengan perangai buruk mcm tuh...hampeh...

Monday, August 22, 2011

Dalam hati ko ade dengki ngn aku?



Hari ni aku tiba2 terasa sakit hati dengan member opis yang duduk sebelah aku nih...tertanya2 ade jugak nape la tetiba je dia putuskan line Internet kat komputer meja aku tu n dia curi letak kat meja dia plak....maklum la aku tak duduk kat meja aku hari nih tolong orang kat kaunter..senang la dia p curik...e...geram sesangat...tak gtau plak tuh...selama nih tak de inisiatif pon nak connectkan benda tu dalam komputer dia...bila dia dpt tau kite bole online senang2 je dia p ambik n cucuk dalam komputer dia wayar xtensen tuh...mana tak aku geram...Mangkuk ayun kot selama dia duduk kat meja dia tu tak tau bole connect n ade wayar 4 connect...
Yelah...bila kite dok situ n cari inisiatif 4 connect 2 IT...dia plak senang2 p curik terus dari meja kite...nampak sgt tak tau pe benda lama dok kat opis nih...aku baru je dok pindah sini...e....menyampah nyer....


kalo info ngn kite tak pe gak...kt tak kisah...ni tak...menyakitkan hati...jeles ape kite online dia tak bole...
bole kate aku tak berapa ngam la ngn diaorang nih...semacam je ngn aku...almaklumla aku baru lagi...senang2 dia la p curik taik kucing dia...

even aku ni jenis annoying...terasa jugak bila orang buat mcm tuh...
Aku cuba nak selesakan diri aku ngn diaorang...tp tak leh g...diaorang nih mcm takut kite lebih up dari diaorang nih...

juz some of them yang bole ngam ngn aku nih..

Ape pendapat korang orang yang jenis macam nih...dgn slumber yeah2 dia wat do no pas ambik wayar xtensen tuh...

Sunday, August 21, 2011

Salam Ukwah untuk Blogger


Selamat tengahari dan selamat berpuasa hari nih...salam ukhwah semestinyer...hari nih syok sgt coz xsangka hari ni baru buka blog tetiba tgk follower bertambah kerana segmen dari enAril kite nih...bebanyak tima kasih la ngn beliau nih...
Syukur sesangat bertambah saudara di alam siber nih....Ape2 pon Salam perkenalan untuk semua....jap g nak terjah blog2 len.... ^_^

Friday, August 19, 2011

Dosa Pelihara Kuku Panjang

Assalamualaikum dan selamt petang semua...
Entry aku hari nih pasal kuku panjang.ni pon aku dapat dari blog blacksahabat.aku tak tau nak letak entry sendiri pasal ape...gergerger...Ape2 pon..Bebanyak trima kasih la dgn info dia tuh...dapat jugak sebarkan kepada kengkawan len tentang pentingnyer penjagaan kuku untuk kebaikan dan kesihatan kite...Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je..sunnah
nabi jarang nak ikut ..

DOSA KUKU PANJANG

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,
dosanya sama seperti memelihara sekandang babi , jika kesemua
jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang
telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut.... potonglah
kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau
pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai
berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak
membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi
menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh
atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang
berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti
memerahsantan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa
ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam
kepala.

Percayalah.

Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu
mundur dan tidak berjaya. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi
teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku
panjang .

Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan
mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau
lelaki yang
sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam
najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang
walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah
berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri


Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah
dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw.
berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di
jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang
dilaknat oleh
Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

(kite sesama umat islam sebar2kanlah benda yang baik untuk kebaikan bersama.kan gitu...)

Thursday, August 18, 2011

JoM TamBah FolloWer



Salam Sejahtera Semua Sekali semoga Hari ini anda ceria memandangkan semakin dekat nak Raya kate kan...Hehehe...Erm...hari nih rajin plak aku nak join segmen Dari blog walking tadi dari Airil....saje terjah terus masuk n join nih....

Sempena nak dekat Raya nih ape salah nyer kite menambahkan kenalan untuk mengeratkan silaturahim di alam siber nih...gergerrr

Thursday, August 11, 2011

Kelebihan Wanita


Salam Semua...tengah aku melawat2 blog tadi terjumpalah blog pasal kelebihan wanita nih...aku sangat teruja keistimewaan wanita nih....aku rasa sangat bersyukur dijadikan seorang wanita.

1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali. 2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh. 3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki
yang jahat.
4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80
rakaat solat wanita yang tidak hamil.
5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada
badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik
susu yang diberikannya.
6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di
dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.
7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.
9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan
Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk
syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua
70,000 maalaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam
syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang
dibuat daripada yakut (permata).
10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga
anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan
bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.
11. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan
didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.
12. Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah", Allah akan
berkatkan rezekinya.
13. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala
seperti meyapu lantai di baitullah.
14. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan
mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang
dia suka.
15. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.
16.Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.
16. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan
puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu
pahala haji.
17. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia
akan dikira sebagai mati syahid.
18. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12
tahun solat.
19. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun),
maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa
syurga wajib baginya.
20. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang
menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

21. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tuala emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tuala perak.
22. Wanita yang meniggal dunia dengan keredhaan suaminya akan
memasuki syurga.
23. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat
pahala 80 tahun ibadat.

24. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat,
tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati
auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.

Pandangan : Amatlah mudah bagi seorang wanita untuk menjejak
Syurga. Namun begitu mengapa terlalu ramai yang masih hidup dalam
kejahilan? Sang suami pula perlu ingat, tidak kamu jejaki syurga
sebelum keluarga kamu menjejak syurga. Jangan ingat hendak kahwin
empat jika yang satu belum terbela. Yang belum kahwin tu ingat, kamu
terdedah kepada kemungkaran. Iman akan dicabar sehebat-hebatnya ketika ini. Pilih lah Syurga dan bukannya Neraka.

Siapa tahu, hari ini kita tak sampai ke rumah sebab dipertengahan jalan
kita bertemu Izrail. Siapa tahu, hari ini hari terakhir kita berjumpa
pasangan kita sebab dipertengahan jalan kita bertemu Izrail.
Nak tahu lebih lanjut mai pergi ke siniKelebihan Wanita
Tapi ape yang aku baca dalam buku banyak menyatakan wanita adalah umat yang paling ramai masuk neraka...e....takut aku....benda mcm nih byk menginsafkan diri aku....syukur sangat2 ape yang aku ade sekarang...
Dan perkara 5 ni membuatkan aku nak teruskan menyusu anak aku sampai umur dia 2tahun....syukur aku dikurniakan susu ibu yang banyak...Amin...i lov my little kid

Happy never Ending

Assalamualaikum...selamat pagi dan salam sejahtera semua sekali...semoga pekerjaan anda hari ini membawa berkat dan diredhai Allah...Aminn...Ermmm..Hari ini even keje melambak tp hati aku tetap happy sebab esok nyer dah cuti...erm..mcm tak terasa je masa berlalu...kejap je p keje nih...makin naik tahun makin cepat masa berlalu...tak terasa diri nih dah tua....kuikuikui...tp yang tak syok petang jumaat ni nanti confirm jem giler kat jejantas nak balik umah...ish2..erm...nak citer nyer...semalam nak balik umah...ade la orang tu nak turun dari bangunan tempat parking kereta.bawa kereta la semestinyer....swap jer kad parking tu...tooot....crash ckit sisi pintu kereta....tak sempat nak elak lagi da dinding bangunan sebabnyer lorong keluar tuh memang kecil...kuikuikui...sampai sekarang tak gtau lagi kes tu ngn hubby....gergegrgerr...(takut kena marah...)
Adoi....sape lagi kalo bukan aku....eeee....
Bia lah...hubby sendiri perasan nanti baru gtau....hihihih...
nampak gaya tak lama lagi kena tukar kereta baru la...Whatever...k laaa..nak rehat dulu...chow...

Wednesday, August 10, 2011

Boring...

Salam sejahtera semua....entry aku hari nih...boring....boring ade banyak benda...fikir2 nak masak ape hari nih...tak tau...boring la makan benda yang sama hari2...huhuhuhu....ade suggestion tak?...erm.....sementara adde masa b4 balik nih....tuing2....gergerrr.....nak jugak try masakan western nih...tp tak tau ape jenis nyer....erm....k la....aku nak lawat blog kengkawan b4 balik..tatata....

Thursday, August 4, 2011

Saje2...

Selamat tengahari semua...semoga hari ini membawa kebahagiaan untuk esoknyer...jangan lupa solat jumaat...
Em....rasa tak percaya je aku dapat terjah blog aku hari nih...hehehe..syok nyer...hilang jugak ras rinduku nih...yelah..kat umah aku dah tak de masa nak lawat blog aku yang tercinta...ape lagi nak lawat blog2 geng2 yang lain...kesempatan nih la aku nak coret2 sikit....ummwah...sayang aku punyer blog....gergergerrr...
aku sebenarnyer da tak sabar nak tunggu habis keje nih....bole la rehat2 kat umah...balik keje jarang dan kadang2 tak sempat nak masak...jadi minggu nih...bole la masak2 sikit unutk family aku....
Dan ahad nyer pulak...aku terpaksa hadapi kehidupan berduaan ngn anak aku je lagi...huhuh....hubby ni p latihan kawad la plak...bulan puasa ni sibuk plak nak kawad....kang pecah plak puasa tuh...huhu...sedih nyer kena berjauhan macam nih...kalo ade sedara yang dekat bole jugak minta teman duduk kat umah...ni...kawan2 pon jauh...Ade sape2 nak temankan kite?....eh cilap2....tak bole...kengkawan yang dikenal saje bole...hehehhee....
Erm....Setakat nih...tak de perkembangan len yang nak di coretkan...hanye saje2 nak coret itu dan ini...lalalalal...kahkahkah...k la...em...ni saje...yang gambar2 tuh...len kali jer te....

Salam rindu

Asslamualaikum....selamat petang....petang je b4 balik kena lawat blog dulu...gergergerrrrr...memandangkan ade kesempatan untuk beberapa minit nih....aku tak tahu nak letak entry ape hari nih...cuma aku rindu blog aku ...hihihihi...pasal invitation kengkawan aku ke rumah aku nih...tak pasti bila lagi aku nak wat nih...balik keje je..penat...tak larat...huhuhuhu....insyallah..ade masa yang terluang aku akan war2kan 2 kengkawan aku....huhu...k la...nak balik dulu...tatata...

Wednesday, August 3, 2011

Daaaa....im come back

Waaaa...Assalamualaikum dan selamat petang semua.....Rindunyerrr pade blog aku yang tercinta nihh..huhuhu...rasa bertahun tak melawat blog aku...gergergerrr....bnayak cerita ceriti aku yang tak dapat aku updatekan...nih pon aku curik masa untuk updated aku punyer bloggg....ape2 pon aku nak ucapkan Selamat MEnyambut Bulan Ramadhan dan Selamat berpuasa bagi rakyat Malaysia yang tercinta...ecewahhh...erm...
Nak cerita serba sedikit tentang hidup aku yang telah berlalu sebualan di rantau orang di rumah baru nih...
anak aku dah pandai berjalan sejak bertukar rumah...nanti ada masa aku letak gambar anak aku yang cute..manja sekali ngn daddy nyerr...gergergerrr...
aku plak?tak tau lagi biladapat nak tamabah satu lagi ahli keluarga....
em....ok la...banayak cerita aku yang lawak dan lucu yang aku tak bole nak ceritakan...k laaa..aku nak balik nih...Bye2....C u Nex Generation...miahmiahmiahhhhhaahahaaa...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...