Followers

Tuesday, August 23, 2011

Sabar dan Sakit

Salam Ramadan dan Salam Lebaran yang tak lama lagi nak tiba...Hari nih nak kongsi cikit pasal Tajuk Sabar dan Sakit...
Sabar ade banyak jenis....tp tadi aku memang tak tahan sabar...dalam hati memang bengang sgt...pasal budak kat opis nih...pendek citer...aku tak nak fikir benda yang wat aku meyampah...dah la kat malaysia nih byk sampah...makin bertambah sampah la kalo aku menyampah nnt..
ok...kt proceed citer kt td...
Nak share ckt citer yang aku baca dari buku penenang jiwa nih...sesuai sgt bc bila hati or jiwa kacau nih...aman cikit jiwa aku...

1)Barangsiapa yang sabar kerana taat akan perintahNya pd hari kiaamt Allah akan memberinya 300 darjat di syurga
2)Sabar meninggalkan laranganNya, Allah akan memberi 600 ratus darjat
3)Sabar atas bencana/musibah,di akhirat Allah akan memberi 700 ratus darjat di syurga.

Junaid al-Baghdadi ra telah berkata, "Bala merupakan pelita orang arif,menyedarkan orang yang murtad,memperbaiki org mukmin dan menghancurkan org yang lengah(lipa).tidak seorang pun akan mendapat manisnya iman sebelum dia ditimpa bala,rela dan sabar"

Rasulullah SAW juga bersabda,
"Barangsiapa sakit semalam,dia sabar dan rela kepada Allah,maka bersih daripada dosa bagaikan ketika lahir dari perut ibunya.jika engkau sakit,janganlah segera meminta sembuh".

telah berkata Adl Dlahak ra,"Barangsiapa tidak diuji antara tiap-tiap 40 hari dengan satu bala,kedukaan atau musibah,maka tidak ada kebaikan baginya di sisi Allah"


Bersama2 la kite berusaha untuk meningkatkan kesabaran dalam diri masing2 walaupun ade pepatah mengatakan sabar tu ade had nyer....kan...tp kalo kite berusaha tak jd masalah kan...macam kes aku ptg tadi..memang aku tahan je sabar aku ngn budak opis nih...tak nak la mengeruhkan persaudaraan di dalam opis...tak elok plak kalo dok opis berselisih tak bertegur sapa kan...

erm....rasa nyer marah aku dah hilang cikit lepas share benda nih...ape2 pon Syukur ngn Allah kite masih dipanjangkan umur untuk hari nih....
cop2...
dan lepas aku cek2 balik kat meja aku lepas budak tu balik keje...ape salah nyer dia connect kat tempat lain padahal ade berapa lobang lagi untuk connect cable tuh...aku punyer jugak dia kebas...ape kejadah nyerr..tak pakai otak tul la...nasib baik aku ni ade inisiatif nak connect balik cable tuh baru dapat connect nih...alhamdulillah...aku da tak mao nak fikir pasal budak tuh...bia la dia dengan perangai buruk mcm tuh...hampeh...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...