Followers

Wednesday, September 21, 2011

Melatih Diri melawan Nafsu dan Sahwat

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua....banyak kali ku jenguk blog tapi tak update2 lagi...ok la sekarang nih biarlah aku up kan dulu blog aku nih yang dah nak bersawang da...
Erm....entry aku hari nih tajuk kat atas laaa..aku nak share serba sedikit tentang buku penenang jiwa yang aku dah baca cuma nak share serba sedikit yang telah aku baca untuk peringatan kita semua dan memikirkannya sejenak...

kita mulakan Bismillah...

Allah SWT telah berfirman:
Ertinya:"Hendaklah tiap-tiap orang memerhatikan apa yang diusahakan untuk esok(Hari Kiamat)."
(Q.S Al Hasyr:18)

Jika seorang hamba mahu merenungi umurnya yang telah lanjut untuk mencari akhirat,maka renungan itu dapar mencucikan hati.seperti disebutkan oleh Rasullah SAW:
"Berfikir sesaat lebih baik daripada beribadah setahun"

Demikian dalam tafsir abdul-Laits.


#Watak nafsu adalah berasa aman,suka berlengah2,bersuka2 dan malas.

Zahya bin Muaz Ar Razi berkata,"Perangilah nafsumu dengan taat dan riadhah(latihan rohaniah).Riadhah adalah mengurangi tidur,makan mahupun bercakap,menahan kepedihan daripada mahkluk.
*Sedikit tidur akan mensucikan kehendak,sedikit berkata akan selamat daripada bencana,bahkab sedikit makan dapat menundukkan syahwat.
Sesungguhnya banyak makan dapat mengeraskan hati dan menghilangkan cahayanya.
Dan cahaya hikmah adalah Lapar.Serta kenyang dapat menjatuhkan seseorang daripada Allah.


ok...itu saja untuk hari nih....nanti kite sambung tajuk lain plak...fikir2kanlah...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...